Kies voor de juiste sportvloeren

Kies voor de juiste sportvloeren

Van een spelend perspectief, is de sportvloer misschien wel het belangrijkste onderdeel of uitrusting in elke sportfaciliteit.

Voor sommige specifieke sportfaciliteiten is het een makkelijke vraag welke sportvloer het beste is voor die sport. Het wordt echter een hoop moeilijker als je een sportvloer moet kiezen waar meerdere verschillende sporten op worden uitgeoefend.

Tijdens de zoektocht naar de geschikte sportvloer voor al deze sporten moet men rekening houden met welke sporten het meeste beoefend zullen worden en op welke niveau’s deze gespeeld worden. Ook onderhoud is een belangrijke factor want als je een mooie vloer hebt, maar deze niet kan onderhouden zal deze al snel slechter uitkomen dan een sportvloer van iets mindere kwaliteit maar die makkelijker te onderhouden is.

Sportvloeren voor buiten

Meestal worden buitensporten beoefend op natuurlijk gras. Maar de laatste jaren zijn verschillende soorten natuurgras aan een grote opkomst bezig en winnen ze meer en meer populariteit. Dit komt vooral omdat men dan zeker is dat men het hele jaar door in goede omstandigheden kan sporten.

Sportvloeren voor binnen

Een sportvloer voor binnen gebruik is vaak een complexere keuze. Er zijn echter veel verschillende soorten beschikbaar met elk hun eigen kwaliteiten. Men houdt rekening met de verschillende sporten die er op kunnen beoefend worden maar ook de kost, het onderhoud, het design en de algemene kwaliteit van de sportvloer. Dit is belangrijk om de gezondheid van de sporters hun lichaam niet te schaden, wat op een slechte sportvloer wel kan gebeuren. Ook zijn er veiligheidsmaatregelen waarmee men rekening moet houden bij het kiezen van de geschikte sportvloer. Iets waar men niet direct aan denkt bij het plannen van een nieuwe faciliteit, maar wel noodzakelijk om rekening mee te houden.

Verschillende materialen

Er zijn veel verschillende soorten sportvloeren die voor vele sporten gebruikt worden. Zo zijn er houten sportvloeren die uit beuken, esdoorn, eik of massief hout gemaakt zijn. Polymeer- en plaatvloeren zoals vinyl, linoleum, rubber en composieten worden ook veel gebruikt. Textielvloeren zoals zwaar geweven stof, vilt, kudde en velours worden vaak gebruikt als men een sportvloer nodig heeft voor meerdere sporten.
Vezelgebonden en naaldgestikt tapijt wordt voor sporten met veel impact gebruikt, net zoals gebreide, geweven of getuft tapijt.

Zo, nu weet je wat meer over het belang van de juiste sportvloer en over verschillende sportvloeren. Hopelijk kan je nu op weg omdat e juiste sportvloer te kiezen en denk je aan alle zaken die erbij komen kijken.

 

Bron: BHP Projecten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *