Hockey

Hockey

Hockey is een balsport dat word gespeeld met een hockeystick. Er bestaan verschillende vormen van hockey, de oudste en bekendste vorm is hockey. Hockey word in de buitenlucht gespeeld, er is ook een binnen variant van Hockey dat heet zaal hockey.

Geschiedenis van hockey.

Vroeger werd POLO bij de Perzen gespeeld allen rijke Perzen konden POLO spelen want je had een paard nodig voor POLO. De minder rijke kinderen die geen paard konden betalen wilden ook POLO spelen. Dus toen maakten ze kortere stokken, zodat ze het spel gewoon op de grond konden spelen ze gebruikten een varkensblaas als bal.

De Britten speelden een spel genaamd Bandy-on-ice. Omdat zij op voornamelijk harde ondergronden als ijs en hard zand spelen, maken ze de onderkant van hun stick krommer. De naam van het spel verandert dan in Hockey-on-ice, waarbij hockey vermoedelijk verwijst naar de kromming (hook) van de stick. Veldhockey ontstond doordat er in de zomer geen ijs was toen gingen ze op gras trainen.

Nederland

 

Pim Mulier bracht veldhockey van Engeland naar Nederland. Haarlem was de stad waar voor het eerst hockey werd gespeeld. In 1985 werd al gespeeld om het kampioenschap van Nederland. In 1898 werd in Amsterdam door 5 clubs een Nederlandse Hockey en Brandybond opgericht. In 1909 waren er 11 verenigingen lid NHBB, 10 jaar later waren het er 29. Nederland speelde in het begin met een aantal eigen Regels. Zo had de stick twee platte kanten en was de bal gemaakt van gevlochten touw en canvas. De bal was  veel groter en veel lichter dan nu en omdat hij een oranje kleur had, werd hij de sinaasappel genoemd. Spelers mochten de bal met de voet stoppen en de tegenstander met de stick haken. Die eigen regels waren natuurlijk niet zo handig in wedstrijden tegen teams uit het buitenland. En omdat Nederland met het herenteam aan de Olympische Spelen van 1928 in Amsterdam wilde deelnemen, ging Nederland vanaf 1926 volgens de internationale regels spelen.

Overzicht van hockeyvormen

Hockeyvormen Aantal spelers Veldgroote
Beachhockey 5-tal Wisselend
Bedrijfshockey 11-tal Heel veld
Fithockey 7-tal Wisselend
Funkey 3-tal Geen wedsrijden
Zaalhockey 6-tal en 8-tal 40 x 20 meter
Rostoelhockey 5-tal 40 x 20 meter
Trimhockey Wisselend Wisselend

 

Beachhockey- Deze vorm wordt gespeeld op het strand, de bal is groter en lichter bij beachhockey. Tijdens het spel is de bal het grootste gedeelte van de tijd in de lucht, dat zorgt voor spectaculair 3-dimensionaal hockey.

Bedrijfshockey-  is een hockeycompetitie voor bedrijven. Teams van verschillende bedrijven en instellingen nemen het tegen elkaar op. Het heeft ook als doel om de contacten tussen de instellingen en bedrijven te vorderen.

Fithockey- Om fithockey te spelen heb je geen hockey ervaring nodig. Het is een veilige sport voor ouderen vanaf 50 jaar om in beweging te blijven. Fithockey wordt in de buitenlucht gespeeld op een kunstgrasveld. Voor en na de training is er tijd om even wat te drinken en bij te kletsen.

Funkey- Is een lesprogramma voor alle basschollen in Nederland tussen de 4-8 jaar. FUN in goed leren bewegen staat centraal, ofwel is de KEY. Funkey bestaat uit een breed beweegaanbod waarbij hockey een onderdeel is. Een Funkey les wordt gegeven in 2 of 3 kleine groepjes.

Trimhockey- het richt zich namelijk voor mensen die lichamelijk in goede conditie te blijven, zonder prestatiedruk en/ of wedstrijdverplichting. Zowel beginners als gevorderden kunnen deelnemen aan de trainingen en/of wedstrijden. Het is met name bestemd voor volwassenen vanaf 30 jaar.

Zaalhockey- word indoor gespeeld, er gelden wel andere regel.  De wedstrijden en trainingen worden gespeeld in de wintermaanden december, januari en februari.