Voetbal

Voetbal

Wat is voetbal ?

1

Voetbal is een wereldbekende sport waarbij twee ploegen van 11 spelers een wedstrijd spelen op een groot veld. Een voetbal ploeg bestaat uit 1 keeper en 10 veldspelers. De bedoeling is om de bal in het doel van de tegenstander te krijgen, je mag de bal aanraken met je voet en je hoofd of een ander lichaamsdeel, je mag de bal niet met je handen aanraken. De leiding is in handen van een scheidsrechter die onpartijdig toeziet of iedereen wel volgens de regeles spel als dat niet gebeurt heeft dat consequenties, de scheidsrechter word bijgestaan bij de twee grensrechter, want hij kan niet alles zien wat er op het veld gebeurt.

Uitrusting

Een voetbal uitrusting bestaat uit een voetbalshirt, voetbalbroek, voetbalschoenen, sokken en scheenbeschermers. Voetbalspelers moeten zich goed kunnen bewegen in hun kleding daarom. Daarom dragen ze een voetbalshirt en een voetbalbroek, deze zij vaak extra wijd. Iedereen in het team dragen dezelfde kleding behalve de keep zodat iedereen kan zien wie de keeper is. Alle leden van iedere club hebben dezelfde kleur shirt, voetbalbroek en kniekousen, en daaronder verplicht scheenbeschermers. De meeste verenigingen hebben een sponsor, zij betalen de vereniging geld en in ruil daarvoor zullen de spelers het logo van de sponsor op hun shirt dragen. Bij een voetbal dragen voetballers voetbalschoenen met noppen eronder, zodat je niet uit kan glijden.De aanvoerder draagt een aanvoerdersband. Bij een overlijden binnen een club of binnen het voetbal word er met een rouwband gespeeld die hiermee de laatste eer  wilt bewijzen aan de overledenen.

 Voetbal termen

  • Keeper = Het verde
  • Goal = Het doel of doelpunt
  • Tackle = glijdende beweging met de voet naar de bal toe om de bal te pakken zien te krijgen
  • Slidings = met een glijdende beweging proberen om, de bal weg te spelen voor de tegenstander
  • Penalty = Strafschop
  • Corner = Hoekschop
  • Hands = Als je de bal met je handen aanraakt
  • Pass = Het overspelen van de bal

Wedstrijden

Voetbal

In Nederland is de Eredivisie de hoogst betaalde competitie. In de Eredivisie wordt gestreden om het landskampioenschap betaald voetbal. De Champions League is de belangrijkste voetbalwedstrijd voor clubs rondom Europa.

Geschiedenis

Het is lastig te zeggen waar en wanneer het voetbal precies is ontstaan. In elk geval kun je stellen dat dit populaire spel al meer dan drieduizend jaar oud is. Het ontstaan van de voetbalsport zoals we die vandaag de dag kennen, hebben we te danken aan de Britten. Daar stond het ook wel bekend als ‘association football’, met Schotland en Engeland als de gezamenlijke grondleggers van de regels van het spel.

Wereldkampioen & Europees kampioenschap

WK

Het FIFA wereldkampioenschap word ook het WK genoemd is een terugkerend wedstrijd om de vier jaar tussen teams die aangesloten zijn bij FIFA.

EK

Het Europees kampioenschap voetbal is het vierjaarlijkse Europeese kampioenschap voor de sport voetbal. Het is net als de EK’s voor andere sporten een toernooi tussen Europese lendenteams. Eerst beginnen voorrondes, daarna na een maand word bepaald welk landenteam het beste van Europa is.